Cardiologie

Dr-Awada

Dr. Ahmed
Awada

WhatsApp Image 2022-08-04 at 7.02.06 PM

Dr. Lucio
Capulzini Cremonini

Principe van cardiologie

Cardiologie is een medisch specialiteit dat zich bezighoudt met pathologieën van het hart en andere elementen van de bloedsomloop.
Ze diagnosticeert en behandelt het:

aangeboren hartafwijkingen,
hartfalen,
coronaire hartziekte,
hartfalen,
hartklepaandoening
en tenslotte elektrofysiologie.
Bovendien, zelfs als het cardiovasculaire systeem in feite wordt geassocieerd met bloed, is cardiologie niet geïnteresseerd in hematologie en zijn pathologieën.

Wat wel opgemerkt moet worden dat cardiovasculaire pathologieën vandaag de dag, de belangrijkste doodsoorzaak zijn in België en tevens in de meeste westerse landen.

Pathologieën

Hieronder is een niet-limitatieve lijst van aandoeningen die door cardiologie worden behandeld.

Cardiologische noodgevallen
De volgende worden beschouwd als gevallen van cardiologische noodsituaties:

myocardinfarct (vernietiging van een deel van de hartspier, het myocard),
opflakkering van hypertensie (plotselinge stijging van de bloeddruk)
of het aneurysma (zijzak gevormd door verwijding van de wand van een slagader of het hart)

Hartfalen
Het is het onvermogen van het hart om voldoende bloed rond te pompen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. Het is dus een ernstige pathologie die onder andere resulteert in onevenredige vermoeidheid en constante kortademigheid.

Aangeboren afwijkingen
Hartafwijkingen veranderen de normale bloedstroom naar de longen en de rest van het lichaam. Dit zijn vaak misvormingen van de longslagader en de longklep, wat resulteert in een abnormale bloedcirculatie tussen de rechter hartkamer en de longen.

Er zijn dus verschillende soorten aangeboren hartpathologieën zoals tetralogie van Fallot, pulmonale stenose, pulmonale atresie of transpositie van de grote bloedvaten.

Ritme- en geleidingsstoornissen
Het is een pathologie die verband houdt met de abnormale variatie in het ritme van de hartslagen, die de werking ervan verstoort. Deze aandoeningen kunnen van verschillende ernst zijn.

kleppathologieën
Hartkleppathologieën verwijzen naar een disfunctie van de hartkleppen, die de intracardiale bloedstroom verstoort en kan resulteren in een korte en zwakke adem op een dagelijkse basis.

Cardiomyopathieën
Cardiomyopathieën (of myocardiopathieën) komen overeen met een groep ziekten die het myocard aantasten, met andere woorden de hartspier die het hart in staat stelt zijn pomptaak uit te voeren. Door de spiertonus van het hart te veranderen, verhinderen cardiomyopathieën dus dat het hart normaal functioneert en daardoor bloed door het lichaam circuleert.

atherosclerose
Atherosclerose is een ziekte van de bloedvaten waarvan het kaliber afneemt door de ophoping van lipiden in de wanden.

Hoge bloeddruk
Deze pathologie versnelt hartvermoeidheid door het werk van de hartspier te verhogen, die, naarmate deze groeit, minder efficiënt wordt. Deze ziekte is een van de eerste risicofactoren voor hart- en vaatziekten en beroertes.

Coronaire pathologie
Coronaire hartziekte is een ziekte die de slagaders aantast en waarvan de functie is om het hart van bloed te voorzien. Het wordt vaak geassocieerd met atherosclerose, een opeenhoping van plaques in de wanden van de slagaders. Deze ophoping vernauwt dus geleidelijk het inwendige van de slagaders en vertraagt de bloedstroom.

Perifere vaatziekte
Perifere vaatziekte resulteert in verminderde bloedtoevoer naar slagaders in de romp, armen en benen.

Cerebrovasculaire aandoening
Tot slot behandelt cardiologie, in samenwerking met neurologie, cerebrovasculaire pathologieën.