Gynaecologie

photo jermoumi

Dr. Jermoumi
Meryam

photo Camille Olivier

Dr. Camille
Olivier

Gynaecologie is een medisch-chirurgische specialiteit die de verschillende pathologieën van de vrouwelijke geslachtsorganen en vrouwelijke hormonale stoornissen bestudeert en behandelt: menstruatie, menopauze, anticonceptie, pathologieën van de borst, baarmoeder, eierstokken, eileiders, enz. Het omvat ook verloskunde, een discipline gewijd aan het toezicht op zwangerschap en bevalling.

Wanneer moet je een gynaecoloog raadplegen?

Het eerste gynaecologische consult wordt vaak gedaan aan het begin van seksuele activiteit om anticonceptie voor te schrijven. Daarna dient minimaal één keer per jaar een monitoring plaats te vinden. En afgezien van deze opvolging, is het absoluut noodzakelijk om te raadplegen in geval van pijnlijke menstruatie, bekkenpijn, pijn in de borsten, onregelmatige menstruatie, in het kader van zwangerschap en tenslotte op het moment van de menopauze.

Pathologieën

Gynaecologische behandelingen:

  • SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen),
  • menstruatiestoornissen,
  • of screening op kanker bij vrouwen: borstkanker, baarmoederkanker

Het is ook betrokken bij de behandeling:

  • endometriose,
  • verzakking (of orgaandaling)
  • en symptomen die verband houden met de menopauze.

Gynaecologische chirurgie
Voor sommige pathologieën is een operatie noodzakelijk. Dit is met name het geval bij endometriose, urine-incontinentie, verzakking, ovariumcysten, laesies van de baarmoederhals, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, moedervlek, vleesbomen van de baarmoeder of opnieuw onvruchtbaarheid (enz.)

Hoe dan ook, uw bevoorrechte gesprekspartner blijft uw gynaecoloog. En als hij het nodig acht, verwijst hij je door naar andere specialisten.